ДУИ: Стремеж за вклучување на владата

Коалицијата предводена од Демократската унија за интеграција (ДУИ), Европски фронт, активно ги истражува сите патишта за да ја обезбеди својата позиција во владата во време на тековните преговори. И покрај дискусиите меѓу ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата „Вреди“, ДУИ останува на ставот дека победничката партија треба да биде дел од коалицијата, тврдејќи дека победникот требало да коалицира со победникот.

Механизми за притисок и протести

Скендер Реџепи-Зејди од Европскиот фронт ја нагласува посветеноста на коалицијата на демократските принципи, нагласувајќи ја потребата од застапеност во сите државни институции. Реџепи-Зеиди не ја отфрла можноста за протести, но ја истакнува важноста од истражување на подемократски средства за изразување на несогласување и за поддршка на волјата на граѓаните.

„Европскиот фронт е непоколеблив во својата определба да избегне да остане во опозиција. Иако не бегаме од опозициската улога, легитимитетот произлегува од мандатот на народот“, изјави Скендер Реџепи-Зеиди, пренесе ТВ 21. На прашањето за нивната стратегија, особено во однос на протестите, Реџепи-Зејди го истакна истражувањето на демократските патишта за да се изрази несогласување и да се обезбеди слушање на гласовите на граѓаните.

 Напредок во разговорите за формирање влада

Во меѓувреме, работните групи на ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата „Вреди“ денеска ги продолжија преговорите за формирање нова влада и финализирање на програмските договори. Биљал Касами, претседател на БЕСА од коалицијата „Вреди“ изрази оптимизам за напредокот, нагласувајќи ја важноста од квалитетно управувана влада со стручен кадар во сите ресори.

Преговорите се во тек, а ние напредуваме во вистинската насока. За да обезбедиме транспарентност, се договоривме заеднички да го објавиме конечниот договор на јавноста. Иако нема да навлегувам во спецификите, нашите дискусии се одвиваат добро, со јасен фокус на ефективно поделба на одговорностите. Од клучно значење е да ја истакнеме нашата цел да воспоставиме амбициозна влада која дава приоритет на квалитетна застапеност во сите ресори. Имавме доцнења во минатото поради несоодветно екипирање, така што ние сме категорични да се осигураме дека сите одделенија имаат професионален персонал.