Во телевизиска дебата, Блерим Сејдиу изрази долгогодишни сомневања за однесувањето на партијата Демократска унија за интеграција (ДУИ) во изборните прашања. Забелешките на Сејдиу ја истакнаа загриженоста што произлегува од претходните искуства, кои датираат од 2016 година.

ДУИ и изборни нерегуларности

Сејдиу го истакна неодамнешниот инцидент со избирачкото место 2101 во општина Желино, предмет на жалба од коалиција Влен изборни  нерегуларности. Подоцнежната одлука на Управниот суд да нареди повторување на гласањето дополнително ги потврди сомнежите во однос на изборното однесување на ДУИ.

„Ние носиме непријатно искуство со  ДУИ од 2016 година“, забележа Блерим Сејдиу за време на телевизиската дебата. „Неодамнешните настани, како што е жалбата на гласачкото место 2101 во Желино и пресудата за прегласување на Управен, само ја засилуваат нашата загриженост во однос на изборното однесување на ДУИ.

 Довербата во судските институции

За време на дебатата, Сејдиу ја доведе во прашање довербата на ДУИ во судството, особено во случаите кои се однесуваат на партиски интереси. Според Сејдиу, ДУИ му веруваат на судството само кога ќе пресуди во нивна корист.

„Кога се во прашање партиските интереси, довербата на ДУИ во судовите не се доведува во прашање“, истакна Сејдиу, обраќајќи му се на својот колега Бајрами.

Телевизиската дебата на „Топ тема“ на ТВ Телма го осветли тековниот надзор околу изборното однесување на ДУИ. Бидејќи наводите за нерегуларности продолжуваат, повиците за транспарентност и одговорност во изборниот процес остануваат најважни.