Екстрадиција на Љупчо Палевски

Во значителен развој на настаните, заврши правната постапка за екстрадиција на Љупчо Палевски Палчо од Турција. Министерот за правда, Кренар Лога, го објави ова на 15 март, одбележувајќи клучна пресвртница во овој случај од висок профил.

Изјава на министерот Лога

Обраќајќи им се на медиумите на почетокот на меѓународната конференција за комеморација на 60 години од Уставниот суд, министерот Лога откри увид во тековниот процес на екстрадиција. Според Лога, разговорите со турските колеги укажуваат на брзо решавање на прашањето за екстрадиција. Наводно, турските власти дале и рок. Сепак, тој се воздржа од откривање конкретни детали, нагласувајќи дека се потпираат на турските власти за конечната одлука.

Неодамнешни случувања

Неодамнешната посета на министерот Лога на Турција ги нагласи напорите за соработка меѓу Македонија и турските власти во решавањето на екстрадицијата на Палевски. И покрај прашањата во врска со дополнителни барања од Македонија, Лога потврди дека не била започната дополнителна комуникација, што сигнализираше потпирање на постојната правна рамка.

Притвор на Палевски

Љупчо Палевски Палчо повеќе од три месеци се наоѓа во екстрадиционен притвор во Турција, по неговото имплицирање во случајот со киднапирање и брутални убиства. Трагичните настани од 3-ти декември, каде беа откриени телата на 14-годишната Вања Ѓорчевска и 74-годишниот Панче Жежовски, доведоа до апсење на Палевски во Турција.

Соучесници во притвор

Покрај Палевски, како соучесници во делото се приведени уште три лица. Имено, таткото на жртвата е меѓу приведените поради неговата наводна вмешаност во олеснувањето на киднапирањето.

Врховниот суд го потврди притворот за Александар Ѓорчевски: Одбиена жалбата на таткото на Вања

Неодамнешни правни дејствија

Во неодамнешниот правен развој, на едно лице претходно приведено за помагање во бегството на Палевски му беше укинат притворот. Наместо тоа, беа наметнати мерки на претпазливост како што се ограничувања на патувањата и барања за редовно известување од судот, што укажува на проактивен пристап на властите во управувањето со случајот.

Завршувањето на правната постапка околу екстрадицијата на Љупчо Палевски Палчо во Турција претставува значаен чекор напред во потрагата по правда за жртвите и нивните семејства. Додека спецификите на временската рамка за екстрадиција остануваат предмет на турска јурисдикција, разрешувањето на овој случај ја нагласува посветеноста и на Македонија и на Турција да го почитуваат владеењето на правото и да обезбедат одговорност.