Дел од здравствените работници излегоа на демонстрации пред Министерството за здравство и ги повторија своите барања кои вклучуваат зголемување на платите за триесет проценти, воспоставување нов колективен договор, обезбедување бенефициран работен стаж, зголемување на инфективниот надоместок за болести од еден процент на четири проценти и промена на определеното работно време на неопределено работно време. Демонстрантите беа револтирани поради тоа што надлежните институции не обрнуваат внимание на проблемите со кои се соочуваат здравствените работници.

Членовите на Самостојниот синдикат на здравствените работници се револтирани затоа што за време на избувнувањето на Ковид-19 ја играа улогата на херои, но се чини дека потоа заборавија на сето тоа.

РАБОТИМЕ БЕЗ ЗДРАВСТВЕНО ОСИГУРУВАЊЕ , ФАКТИЧКИ СО 20.000 ДЕНАРИ ПЛАТА АКО НЕ ПЛАТИМЕ ЗДРАВСТВЕНО ОСИГУРУВАЊЕ НИЕ НЕМАМЕ. 1800 ДЕНАРИ Е ЗДРАВСТВЕНО ЗНАЧИ НИЕ ЗИМАМЕ 18.200 ОСНОВНА ПЛАТА. НЕМАМЕ ПРАВО НА ОДМОР, НЕМАМЕ ПРАВО НА БОЛЕДУВАЊЕ, НЕМАМЕ НИКАКВО ПРАВО, ИЗЈАВИ МЕДИЦИНСКАТА СЕСТРА БИЛЈАНА ЏОНОВА.

Тие рекоа дека доколку Министерството за здравство и Министерството за финансии не можат уште еднаш да дадат задоволителен одговор на нивните барања, тогаш ќе ги ескалираат демонстрациите.

Извор: Telma