Овчеполските земјоделци бараат јасност од Министерството за земјоделство

Овчеполските земјоделци се најдоа на крстопат, поставувајќи ултиматум до Министерството за земјоделство. Тие бараат итно објаснување зошто не им се продолжени договорите за закуп на земјоделско земјиште. Евидентна е итноста во нивното барање, бидејќи тие до утре поставија рок за одговор на Министерството. Во спротивно, тие се закануваат дека ќе направат масовна тракторска блокада во Свети Николе.

Закана за егзистенцијата на 88 овчеполски земјоделци

За 88 овчеполски земјоделци, перспективата за губење на државните ниви што неуморно ги обработуваа со години, се наѕира на големо. И покрај навременото доставување на потребните документи минатата година, се натега неизвесноста околу продолжувањето на нивните договори за закуп.

Перспектива на земјоделецот: неизвесноста што се наѕира предизвикува закани за протести

Љубе Атанасов, потресен земјоделец, ја изразува колективната фрустрација на овчеполските земјоделци, наведувајќи:

„Се додека не слушаат, не доаѓаат да ни објаснат што се случува и како ќе се одвиваат работите, ние не сме техничка влада, кој и да сака да биде со трактори и со сета механизација што ја имаме, ќе излеземе на протести“.

Ултиматумот е јасен- подготвени се да блокираат клучни точки во Свети Николе додека Министерството не ги даде потребните објаснувања.

Дилема за субвенции: Земјоделците се плашат од загуби поради несигурноста на договорот

Стравот од губење на субвенциите ја зголемува загриженоста на земјоделците. Без продолжување на договорите, субвенциите висат на конец. За да се ублажи овој ризик, земјоделците се залагаат за анексирани договори, обезбедувајќи земјиште на 15 години. Овој стратешки потег има за цел да се заобиколат трошоците поврзани со катастарот и извештаите, кои се движат од 30.000 до 40.000 денари.

Молба за признавање: Земјоделците од Овчеполе бараат продолжување на договорот

Претседателот на „Овчеполски фармер“, Ангел Стојчев, ги потсетува надлежните.

„Да ги потсетиме во министерството да ни ги продолжуват договорите итно!“. Молбата е директна: 88 земјоделци ги поднеле потребните документи и се потпираат на земјата за која станува збор за егзистенција.

Скалата на загриженост: Илјадници хектари се изложени на ризик

Според „Овчеполски фармер, проблемот се протега на 1500 до 2000 хектари ниви, од кои дел се веќе засеани. Претстојната загуба на овие култивирани полиња не само што им се заканува на индивидуалните земјоделци, туку претставува значителен удар за локалното земјоделие.

Извор: Alfa