ЕМСЦ наведува дека епицентарот бил на длабочина од 80 километри, 50 километри југоисточно од грчката населба Лардос и 244 километри југоисточно од Ајдин во Турција. Жител на островот Родос на веб-страницата на ЕМСЦ напишал дека се чувствува како се тресе земјата.