Центрите за контрола и превенција на болести ги намалија ограничувањата во мај и препорачаа граѓаните кои се целосно вакцинирани да не носат маски на повеќето јавни места.

Еден ден претходно, претседателот Џо Бајден рече дека ЦДЦ веројатно ќе ги советува Американците дека невакцинираните деца ќе носат маски на училиште, бидејќи областите низ целата земја се подготвуваат за почетокот на новата учебна година.

Просечниот број на нови случаи во САД на неделно ниво е за 53 проценти поголем од минатата недела, рече Валенски.

Делта варијантата, која за прв пат беше откриена во Индија, сега опфаќа повеќе од 80 проценти од новите случаи во Америка и е откриена во повеќе од 90 земји во светот.

Некои болници низ САД ја достигнуваат границата на нивниот капацитет бидејќи бројот на заразени продолжува да расте, рече Валенски.