Вчера Владата одлучи 24 април 2024 година (среда) и 8 мај 2024 година (среда) да бидат неработни денови за сите граѓани на Република Северна Македонија. Ваквата одлука е донесена заради непречено спроведување на изборите за претседател и изборите за пратеници во Собранието. Двата неработни дена нема да се одработуваат.

Денешната владина одлука се однесува на сите граѓани на територијата на Република Северна Македонија.

Претходно Владата имаше одлучено адмнистрацијата да не работи, додека за приватниот сектор беше донесена само препорака. Сепак вчера на седница ја преиначи одлуката.

На 24 април се одржува првиот круг од претседателските избори, додека на 8 мај се одржуваат парламентарните избори и вториот круг од претседателските избори.

Прв пат оваа година учениците ќе имаат пролетен распуст, од 29 април до 6 мај. Поради велигденските празници нема да се работи ни на 5 и 6 мај.