Новото истражување го открива штетното влијание на климатските промени врз производството на млеко, при што се доаѓа до намалување од 35 до 38 отсто.
Високите температури во лето и долготрајните суши доведоа до намалување на производството на сточна храна, што директно влијае на приносите на млеко. Понатаму, ненадејните температурни флуктуации карактеристични за локалните временски шеми, исто така, придонесоа за падот на производството.
Преминот од октомври во ноември и декември, познат по драматичните падови на температурата, претставува особено критичен период. Дополнително, месеците мај и јуни доживуваат високи температури над 30 степени Целзиусови, што дополнително влијае на производството на млеко. За секој степен над 27, производството се проценува дека ќе се намали за два проценти или 5 литри по глава на ден, што резултира со приближно 150 литри помалку млеко месечно. Финансиски тоа е еднакво на загуба од приближно 4.500 денари по крава, со оглед на тоа што откупната цена на млекото е околу 30 денари за литар.
Ќани Џезаири, сточар од селото Лера, ги истакнува долгорочните ефекти од климатските промени врз сточарството, нагласувајќи дека недостигот на храна поради повисоките температури и потребата од поголеми површини за одгледување, надополнета со ограничената вода за наводнување, сите придонесоа за севкупниот пад на производството на млеко. Џезаири забележува дека производството на млеко поради тоа е намалено за една третина.
Златко Најдовски, експерт за индустрија и извршен директор на млекарницата „Здравје“ од Битола, објаснува дека додека напредните земји со значителни инвестиции во сточарските фарми бележат намалување на производството од 3 до 5 проценти поради климатските промени, состојбата во Македонија е многу повеќе тешка, со разлика од 30 до 40 проценти. Најдовски признава и дека изминатите години се забележуваат значителни температурни флуктуации, но тековната година е релативно мирна во однос на производството на млеко.
За да се ублажат идните неизвесности поврзани со климатските промени, Најдовски ја нагласува важноста од инвестирање во модернизацијата на фармите, особено во објектите со соодветна вентилација. Пролетта, која може да се пофали со стабилни температури, претставува врв на производството на млеко, со зголемување од 35 до 38 отсто во однос на месеците ноември, декември и јануари.
Најдовски дополнително ја нагласува потребата од попрофесионални фарми во Македонија кои ќе можат да им конкурираат на оние во ЕУ, наведувајќи го недостатокот на соодветни капацитети како главен проблем. Конкретно, тој забележува дека во текот на топлите летни денови, животните често се изложени на директна сончева светлина и температури до 50 степени Целзиусови, поради што е потребно поставување на соодветна инфраструктура. Додека повеќето фарми во земјава имаат само хоризонтална вентилација, Најдовски ја истакнува важноста и на вертикалните и на хоризонталните вентилациони системи за ефективна апсорпција на топлински удари.
Иако Пелагонија моментално задоволува до 40 отсто од производството на млеко во Македонија, земјата сè уште заостанува зад соседните нации во однос на вкупното производство. Годишното производство на млеко во Македонија изнесува приближно 90 милиони тони, додека Србија, од каде Македонија вообичаено го надополнува својот дефицит, надминува милијарда тони.