Со 76 гласа „за“, шест „против“ и ниту еден воздржан, за нов претседател на Собранието е избран Африм Гаши од Алтернатива. Овој избор ја означи последната точка од дневниот ред на денешната конститутивна седница на која беа доделени мандатите на новите пратеници.

Заклетва и посветеност на Гаши

Африм Гаши свечената заклетва ја даде пред пратениците, истакнувајќи ја својата заложба за еднаквост и недискриминација.

„Иако сум овде со политичка, верска и етничка припадност и заедно со Вреди, ЗНАМ и ВМРО-ДПМНЕ ќе бидам дел од владиното мнозинство, како претседател на Собранието ќе дадам се од себе да не дозволи Пратеникот да се чувствувм незастапен или дискриминиран, како претседател на Собранието, ќе се погрижам нашето општество да напредува уште повеќе во однос на слободата на изразување“, изјави Гаши.

Дебата и критика

За време на расправата пратениците од Левица го критикуваа предлогот Гаши да се избере за претседател на Собранието. Христијан Мицкоски, лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, ги прекори пратениците од Левица за нивното однесување, споредувајќи го со „реалити шоу“.

Верификација на мандатите

Пред изборот на Гаши, кој беше четврта точка на дневниот ред, конститутивната седница почна со утврдување на дневниот ред и избор на Верификациона комисија. По паузата и состанокот на комисијата, пратениците го усвоија нејзиниот извештај и ги верификуваа мандатите на сите избрани пратеници.

Улога на техничкиот премиер

Техничкиот премиер Талат Џафери најави дека ќе продолжи на својата функција до изборот на новата влада, но нема да учествува во работата на Собранието.

Избор на комисии

Пратениците потоа ја избраа Комисијата за избори и именувања, по што следуваше расправата и гласањето што резултираше со изборот на Гаши за претседател на Собранието. Со денешната седница претседаваше најстарата пратеничка Мерита Колчи Коџаџику.

Завршување на конститутивната сесија

Седницата заврши два дена пред истекот на рокот. На дневен ред беа четири точки: избор на верификациона комисија, верификација на мандатите на пратениците, избор на Комисија за прашања на изборите и именувањата и избор на претседател на Собранието. Со изборот на Гаши, предвреме беше конституиран новиот пратенички состав.

Идни сесии

Собранието ќе има 120 пратеници, а на седницата ќе присуствуваат 117 бидејќи им се потврдени мандатите. Во тек се жалбените постапки за два мандати прегласани минатата среда. На идните седници ќе се избираат потпретседатели на Собранието врз основа на предлозите на претседателот на Собранието, вклучително и претставници од различни политички партии и од најголемата опозициска партија, со што ќе се обезбеди најмалку еден потпретседател од недоволно застапениот пол.