„Девојката од снимката од Виена навистина наликува на исчезнатата Данка Илиќ(2), но сепак мислам дека случајно е таа, па досега ќе беа лоцирани“, смета експертот Марко Ницовиќ, поранешниот шеф на белградската полиција за Телеграф.рс.

Како што објаснува Ницовиќ, во истрагата најмногу можат да помогнат родителите, кои, како што смета, се „клучот“.

-Знаат кога исчезнала, под кои околности и тоа треба да се следи. Видов снимка од една девојка од Виена, сега треба да истражиме кога е направено видеото и дали тоа дете навистина може да биде тоа, бидејќи повторно најблиските роднини знаат, секој може да си го препознае своето дете. Понатаму, верувам дека ако е таа на видеото, до сега ќе беа најдени таму, бидејќи сите се на нозе. Повторно, мора да знаеме дека границите не се поминуваат лесно, па не можам да кажам дека верувам дека е таа. Ќе почекаме, но верувам дека оваа замрсеност наскоро ќе се расплетка, вели Ницовиќ.

Како што објасни Ницовиќ за Телеграф.рс пред неколку дена, полицијата оди во добра насока, бидејќи ја чешла секоја педа од државата, но се надева и дека граничните премини се темелно проверени, бидејќи не исклучува можноста за киднапирање.

– Би можело да биде се, не е исклучена никаква можност. Ако мајката рече дека го оставила малото девојче на минута, го поставуваме прашањето каде можело да отиде двегодишното дете? Колку далеку пред да го најде мајка му? Второ, зошто чекаа два часа? Имаше простор и за киднапирање, а знаеме дека границата е блиску, но и за многу повеќе. Отворени се многу прашања и останува да се почека истражните органи да си ја завршат работата, вели Ницовиќ за Телеграф.

Полицијата прочешла се

Полицијата последниве денови, па и денеска интензивно го пребарува Бањско Поље. Истрагата е фокусирана на просторот околу куќата и самиот двор.

– Полицијата во првите часови по исчезнувањето изврши претрес на 10 квадратни километри во Бањско Поље. По девет дена немаше да се вратат на местото на исчезнувањето на девојчето доколку нема нови сознанија и докази и ако има нешто таму што може да донесе одговор каде исчезна девојчето. Клучот на целиот овој случај секако е во мајката. Таа го пријавила исчезнувањето и последна го видела детето – изјави за „Телеграф.рс“ Часлав Ристиќ, форензичар.

Потрагата влезе во деветти ден, а за исчезнувањето известуваат и странските медиуми. Сè е на вестите и насловните страници.

Нејзината мајка Ивана вели дека „едвај чекаат да го гушнат девојчето и дека тоа најмногу и пречи затоа што ја обвинуваат“. Не и е направено полиграфско тестирање бидејќи е бремена.