Како што соопшти Јавното обвинителство, обвинетиот 28-годишен жител на Република Албанија, на 22 мај, на граничниот премин Меѓународен аеродром Скопје, при пасошка контрола на излез од државава, употребил фалсификувана исправа – преправена грчка лична карта на друго име. Оригиналната фотографија била отстранета од оригиналниот образец на документот и била заменета со фотографија на обвинетиот.

Иако знаел дека исправата е преправена, обвинетиот, стои во соопштението, ја употребил како оригинална, со што го сторил кривичното дело.