На Муратај ова му било 15-от документ со лажен идентитет, објави Мкд.мк.

Четири месеци откако го добил македонскиот пасош, Адмир Муратај бил мозокот на големиот вооружен грабеж на аеродромот Ринас во Тирана извршен на 9 април 2019 година. Тогаш беа украдени 10 милиони евра, а во престрелката со специјалните сили Муратај беше убиен.

Случајот „Двојник“ во македонија беше откриен на 27 февруари 2020 година.