Потпретседателот на ВМРО-ДПМНЕ и носител на ИЕ4, Александар Николоски, на митингот во Кривогаштани ја сподели својата верба и оптимизам, изјавувајќи дека победата е неизбежна на нивната партија во Македонија.

Александар Николоски со критика за Стево Пендаровски

Николоски го критикуваше Стево Пендаровски, актуелниот претседател на Македонија, обвинувајќи го дека ги запоставува жителите на Кривогаштани освен за време на изборни митинзи. Тој го нагласи отсуството на Пендаровски во Кривогаштани во изминатите пет години, сугерирајќи дека претседателот бара гласови само за време на предизборните сезони.

Тврдејќи дека запоставувањето на населението на Кривогаштани од Пендаровски е доволна причина за неговото заминување, Николоски ги повика гласачите да излезат масовно на 24 април и 8 мај за да ја изберат Гордана Силјановска Давкова за претседател. Тој ја истакна нервозата и склоноста на Пендаровски да прибегнува кон навреди наместо да се осврнува на неговото досие во последните пет години.

Николоски посочи дека Пендаровски не успеа да даде одговор и да се спротивстави на сите обвинувања од ВМРО -ДПМНЕ дека не направи никаков чекор за да го спречи криминалот и корупцијата кои се одвиваа пред неговите очи

Потреба за подобар претседател

Николоски ја истакна потребата од претседател кој адекватно ќе ја претставува Македонија и на домашен и на меѓународен план, ќе ги штити Уставот и законите, ќе го поддржува територијалниот интегритет на земјата и ќе го поттикнува напредокот. Тој ја поддржа Гордана Силјановска Давкова како кандидат кој ги отелотворува овие квалитети и може да ја води Македонија кон посветла иднина.

Митингот на Александар Николоски ја одразува определбата на ВМРО-ДПМНЕ да обезбеди победа на претстојните избори. Со критики за раководството на Пендаровски и повик за промени, партијата се обидува да мобилизира поддршка и да го обликува политичкиот терен на Македонија.