Затвореник избега од затворот Идризово со помош на 17 полицајци, а бил осуден за убиство. Инцидентот што предизвика бес и предизвика сериозна загриженост за безбедносните протоколи во објектот.

Затвореник избега со помош на затворските службеници

Според истрагата на обвинителството, затворските службеници првично му дозволиле на затвореникот да ја напушта затворот секој ден под изговор на лекување. Меѓутоа, наместо да оди на лекарски преглед, затвореникот добивал по неколку часа слобода секој ден. Во последниот четврток од октомври минатата година, затвореникот не се вратил во клиниката, што ја означило кулминацијата на планот за бегство.

Соучесништво на затворски службеници

Обвинителството откри детали од бегството и вмешаноста на затворски службеници во помагање во бегството на затвореникот. Критичниот ден, затвореникот, придружуван од двајца осомничени затворски полицајци, се впушти во просторија за пушење во близина на болницата. Откако поминале половина час со придружба, осомничените полицајци си заминале, дозволувајќи му на осуденикот да побегне со автомобил на чекање. Шокантно, ниту осомничените ниту нивните колеги од втора смена не го пријавиле бегството.

Бегството излезе на виделина кога полициски службеници за итна помош ги забележаа затворските службеници како обезбедуваат празен болнички кревет, што поттикна истрага за околностите околу исчезнувањето на затвореникот.

Правни последици

Обвинителството покрена тешки обвиненија против инволвираните во бегството. Шест лица задолжени да го придружуваат затвореникот се осомничени дека овозможиле бегство на лице лишено од слобода. Дополнително, 11 полицајци кои му дозволиле на затвореникот да заминува и да се враќа во текот на целата недела се под истрага за нивната улога во продолженото незаконско ослободување на затвореник.

Се очекуваат тешки казни

Тежината на ситуацијата се рефлектира во потенцијалните правни последици. Законите предвидуваат строги казни за такви прекршоци, при што на осомничените затворски службеници им се заканува казна затвор до 10 години доколку бидат прогласени за виновни.

Инцидентот поттикна повици за сеопфатен преглед на безбедносните процедури во затворот Идризово и ја зголеми загриженоста за интегритетот на поправниот систем. Обвинителството останува посветено да ги повика на одговорност сите одговорни страни и да се погрижи правдата да биде задоволена.