Според проценките на Институто, бројот на починати од Ковид-19 во Македонија до јули би можел да се искачи на 5.742 лица, а проекциите предвидуваат и дека бројот на починати во текот на април ќе се приближуваат до 50, но дека состојбата би се подобрила на крајот на следниот месец.

Од друга страна, пак, по достигнувањето на пикот се очекува значително стабилизирање на состојбата, а според бројките на АХМЕ, на 1 јули се очекува да има од 1 до 8 смртни случаи.

Целата статистика погледнете ја на следниот ЛИНК.