Предлогот на лидерите на Комисијата за надворешни работи и разузнавање на Сенатот, демократите Боб Менендез и Марк Ворнер и републиканците Џим Риш и Марк Руби, може да биде вовед за поостра ескалација на актуелниот спор меѓу персоналот на амбасадите, во време на тензии меѓу Вашингтон и Москва.

Русија во август и забрани на американската амбасада во Москва да задржува, вработува персонал од трета земја, освен чувари, принудувајќи ја мисијата да отпушти 182 вработени и десетици соработници, соопшти Стејт департментот.

Тоа практично значи дека во Русија сега има околу 100 американски дипломатски претставници, наспроти околу 400 руски дипломати кои се распоредени низ САД, посочија сенаторите.

– Оваа диспропорција во дипломатското претставување е неприфатлива, напишаа сенаторите во писмото до претседателот Бајден.