Во последната епизода на „Клик Плус“ на ТВ21, во фокусот беа претстојните избори, создавајќи интерес кај гледачите. Илија Димовски и Андреј Петров, претставници од ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ, ги споделија своите перспективи. Една од главните теми што поттикна дискусии беше можноста за коалиција меѓу ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ.

На прашањето за ова потенцијално партнерство, Димовски призна дека здружувањето со ДУИ ќе биде најлесно решени и пат за ВМРО-ДПМНЕ. Сепак, тој рече дека тоа би било загрозување на правдата, изразувајќи резерви за она што тој го нарече „амнестија на криминалот“. Димовски јасно стави до знаење дека ВМРО-ДПМНЕ цврсто ќе се спротивстави на секакви дејствија што можат да доведат до такви компромиси.

-Димовски ја искористи можноста да истакне и некои забележителни достигнувања на ВМРО-ДПМНЕ, меѓу кои и позитивниот извештај, визна либерализација и напредокот на патот кон ЕУ. Тој ја нагласи посветеноста на неговата партија на патот на интеграцијата во Европската унија и ги повика скептиците да не шпекулираат

Димовски ја истакна важноста од поттикнување на разбирањето и соработката со албанските политички партии. Тој цврсто веруваше во важноста на меѓусебното поддржување на културното наследство и идентитети. Димовски се заложи за хармоничен однос меѓу- ВМРО-ДПМНЕ и нивните албански колеги, нагласувајќи ја потребата од меѓусебно почитување и соработка.

„На ВМРО-ДПМНЕ ќе му биде наједноставно да се договори со ДУИ, но тоа ќе биде амнестирање на криминал, а целта не е тоа, и ќе се спротивставиме на било какви тендеции. Наједноставно би му било тоа коалицирање. Од друг аспект немаме ние проблем, напротив, ВМРО-ДПМНЕ во чиј мандат го добивме позитивниот извештај, визна либерализација, резултатите кои ВМРО-ДПМНЕ ги направи кон патот на ЕУ се видливи и јасни, и покажавме дека сме на таа патека, ако некој има дилеми. Во односите со албанските политички партии ќе мора да се разбереме на човечко ниво. Ќе мора во иднина да се разбереме со нашите сограѓани Албанци, дека поддршката за меѓусебни култури и идентитети мора да биде взаемна. Да се разбереме и да си подадеме рака“, изјави Димовски.

Во завршниот збор Димовски ги повика сите да прифатат дух на разбирање и да си подадат рака на помош еден на друг. Тој го истакна значењето на заедничката работа кон подобра иднина, каде што преовладуваат единството и напредокот.

Извор: TV21