Информации поврзани со тендер за адаптација на салата Борис Трајковски во Македонија, покренаа сомнеж за легитимноста на тендерскиот процес.

Изнесена е сериозна загриженост за тендерот за адаптација на салата, кој му беше доделен на лобито на ДУИ. Оваа загриженост произлегува од навoдите за корупција што ги упати Движењето Беса, политичка партија која се залага за интересите на етничките Албанци во Македонија.

 

Барање јасност и транспарентност

Во нивната потрага по правда и транспарентност, Движењето Беса го повика ОБСЕ темелно да ги истражи околностите околу Евровиа, донаторската компанија поврзана со ДУИ, и нејзиното стекнување на договорот. Нивната цел е да се воспостави јасна и доверлива сметка за настаните, осигурувајќи дека довербата на јавноста останува недопрена.

Увид во користењето на јавните средства

Во јавноста се појавија прашања во врска со користењето на средствата на даночните обврзници за реновирање на салата и реалните направени трошоци. Движењето Беса има основани сомнежи и бара целосна транспарентност и отчетност во текот на целиот процес за да се решат сите резерви на јавноста.

Пред само неколку месеци беше откриено дека сомнителен тендер од 1,8 милиони евра добила фирмата донатор на ДУИ

Движењето Беса го крена гласот и ги извести претставниците на ОБСЕ за случајот, бидејќи токму онаму каде што оваа корумпирана влада на ДУИ/СДСМ ве назначи да примите гости, токму таа сала е модифицирана со пари од даночните обврзници на нашата земја, на тендер што го доби фирмата пријателка на ДУИ. Исто така, пред три месеци ја информиравме јавноста дека сомнително коруптивниот тендер од 1,8 милиони евра за адаптација на салата Борис Трајковски за Министерскиот самит на ОБСЕ го добил кланот на ДУИ! Го повикуваме ОБСЕ да се заинтересира како сериозна европска организација, која со децении придонесува за нашата земја, со какви финансиски средства се украси таа сала, колку чинеше таа сала и како е можно лобито на ДУИ да го добие наведениот тендер! Исто така, ги повикуваме сите надлежни органи да разјаснат и да се изјаснат дали пројавиле интерес и истрага за оваа корупциска афера, почнувајќи од Јавното обвинителство, Антикорупциската комисија и Државната ревизија, за да се открие вистината за тоа како токму од сите фирми кои се пријавиле на тендерот, тендерот од 1,8 милиони евра го добила фирмата донатор на ДУИ.

Љуљзиме Амети, портпарол на Движењето Беса, предупредува за потенцијалните последици од отфрлањето на овие наводи. Таа ги повикува надлежните органи, како што се Јавното обвинителство, Антикорупциската комисија и Државниот завод за ревизија, брзо да покренат истрага и да преземат соодветни мерки.

Ако сега се премолчи ова злосторство, наскоро ќе дојде денот кога некој друг ќе го открие, но тогаш ќе има одговорност за сите оние кои имале свои раце во злосторството“, изјави на прес-конференција портпаролката на Беса, Љуљзиме Амети.

Додека се чека одговорот на ОБСЕ на тврдењата изнесени од Движењето Беса, очигледно е дека корупцијата продолжува да претставува значаен предизвик  на Македонија.

Контроверзноста околу салата Борис Трајковски служи како остар потсетник дека корупцијата мора да се искорени и дека транспарентноста и интегритетот се суштински камен-темелници на демократските општества. Лидерите во Македонија мора да преземат решителни чекори за да ги решат овие проблеми, обезбедувајќи тендерските процеси да бидат фер, транспарентни и одговорни. Ваквите мерки ќе помогнат да се врати довербата на нивните граѓани и повторно да се изгради вербата во нивните владејачки институции.

Извор: MKD