Спиењето помалку од 6 часа навечер го намалува имунолошкиот одговор на вакцинацијата, особено кај помладите мажи, покажуваат податоците.

Намалувањето е споредливо со намалувањето на антителата на Ковид-19 два месеци по вакцинацијата.

Познато е дека имунолошкиот одговор на луѓето на вакцинацијата варира, поради фактори како што се нивната возраст, биолошкиот пол и општото здравје. Претходните студии, исто така, навестија дека времетраењето на спиењето може да игра улога – иако резултатите од таквите истражувања се мешани.

За да ја сумира моменталната состојба на разбирање, д-р Карин Шпигел од Францускиот национален институт за здравје и медицина во Лион и нејзините колеги ги комбинирале и повторно ги анализирале резултатите од седум студии кои вклучиле вакцинирање на луѓе против грип и хепатитис А и Б, кои се предизвикани од вируси. Тие ги споредиле одговорите на антителата на лицата кои спиеле 7 до 9 часа навечер (препорачаното ниво за здрави возрасни лица) и оние кои спиеле помалку од 6 часа навечер.

Истражувањето, објавено во Current Biology, открило силни докази дека спиењето помалку од 6 часа го намалува имунолошкиот одговор на вакцинацијата кај мажите – иако ефектот бил поразличен кај жените, веројатно поради флуктуирачките нивоа на полови хормони.

„Од имунолошките студии знаеме дека половите хормони влијаат на имунолошкиот систем“, вели Шпигел. „Кај жените, имунитетот е под влијание на состојбата на менструалниот циклус, употребата на контрацептивни средства и [дали поминале низ менопауза], но за жал, ниту една од студиите што ги сумиравме немаше никакви податоци за нивото на половите хормони.

Кога беа земени предвид двата пола, ефектот на краткото спиење беше споредлив со намалувањето на одговорот на антителата на вакцината Фајзер/Биотек по два месеци. Истражувачите рекоа: „Ако е слично на вакцините против грип и хепатитис… тогаш недоволното спиење околу времето на вакцинацијата против Ковид-19 може да ги намали титрите на антитела во истиот опсег како и намалувањето на одговорот на најчесто администрираната вакцина во текот на 2 месеци“.

Тие исто така откриле дека имунолошкиот ефект на недоволното спиење е поголем кај возрасните на возраст од 18 до 60 години, во споредба со постарите возрасни лица.

„Добриот сон не само што го засилува, туку може и да го продолжи времетраењето на заштитата на вакцината“, рече вишиот автор на студијата Ив Ван Каутер, почесен професор на Универзитетот во Чикаго, САД.

Таа се надева дека ова знаење може да им овозможи на луѓето да ги зајакнат своите одговори со тоа што ќе им дадат приоритет на спиењето пред состаноци за вакцинација.

„Кога ќе ја видите варијабилноста во заштитата што ја обезбедуваат вакцините „Ковид-19“ – луѓето кои имаат претходно постоечки состојби се помалку заштитени, мажите се помалку заштитени од жените, а дебелите луѓе се помалку заштитени од луѓето кои немаат дебелина“. изјави Ван Каутер. „Сите тие се фактори врз кои поединечно лице нема контрола, но можете да го измените вашиот сон“.