Администрацијата на Бајден го одобри контроверзниот проект за дупчење од 8 милијарди долари на северната падина на Алјаска, што наиде на жестоко противење од еколозите и некои домородните заедници на Алјаска, кои велат дека тоа ќе го забрза климатскиот дефект и ќе ја поткопа безбедноста на храната, пренесува Гардијан.

Проектот ConocoPhillips Willow ќе биде еден од најголемите од ваков вид на американска почва, кој вклучува дупчење нафта и гас на три локации во текот на повеќе децении на Националниот нафтен резерват од 23 милиони хектари, кој е во сопственост на федералната влада и е најголемиот тракт на непречено јавно земјиште во САД.

Ќе се произведува околу 576 милиони барели нафта во текот на 30 години, со врв од 180.000 барели сурова нафта дневно. Оваа екстракција, за која ConocoPhillips рече дека можеби вклучува повторно замрзнување на брзото одмрзнување на вечниот мраз на Арктикот за да се стабилизира опремата за дупчење, ќе создаде една од најголемите „јаглеродни бомби“ на американско тло, која потенцијално ќе произведува повеќе од двојно повеќе емисии од сите проекти за обновлива енергија. на јавните површини до 2030 година би се намалиле заедно.

Во својата одлука, Бирото за управување со земјиштето на Министерството за внатрешни работи рече дека одобрението „поставува рамнотежа“ со тоа што му дозволува на ConocoPhillips да ги користи своите долгогодишни закупи на Арктикот, истовремено ограничувајќи го дупчењето на три локации, наместо на пет, што компанијата ги сакаше.

Но, одобрувањето наиде на незадоволство кај активистите за заштита на животната средина и домородните претставници кои велат дека тоа фатално ја поткопува климатската агенда на Џо Бајден. Севкупно, проектот се очекува да создаде околу 260 милиони тони стакленички гасови во текот на неговиот животен век, што е еквивалентно на создавање на околу 70 нови електрани на јаглен.

„Одобрувањето на проектот Willow е неприфатливо отстапување од ветувањата на претседателот Бајден до американскиот народ за климата и еколошката правда“, рече Лена Мофит, извршен директор на Evergreen Action, климатска група.

„По сето она што оваа администрација го направи за да ги унапреди климатските акции и еколошката правда, тажно е да се види одлуката за која знаеме дека ќе ги отруе арктичките заедници и ќе го заклучи со децении загадување на климата што едноставно не можеме да си го дозволиме“.

Одобрувањето дојде откако Министерството за внатрешни работи објави дека ќе забрани какво било идно дупчење нафта и гас во американскиот Арктички океан, како и заштита на милиони хектари земја на Алјаска која се смета за чувствителна за домородните заедници. Но, одлуката за врба сè уште предизвика гнев.

„Одобрувањето на администрацијата на Бајден јасно покажува дека нејзиниот повик за климатска акција и заштита на биолошката разновидност е разговор, а не акција“, рече Соња Ахкивгак, координатор за општествено информирање во групата Sovereign Iñupiat for a Living Arctic.

Противењето на проектот вклучува повеќе од милион писма испратени до Белата куќа, петиција Change.org со повеќе од 3 милиони потписници и вирална кампања #stopwillow водена на TikTok, како и на други социјални медиуми. Одобрувањето на проектот е речиси сигурно дека ќе се соочи со правни предизвици.

„Единственото разумно решение за климатската вонредна состојба е да се негираат нови проекти за фосилни горива како Вилоу. Нашата борба е долга и само што започна. Ќе продолжиме да повикуваме да престане со Вилоу бидејќи од тоа зависат животите на локалното население и идните генерации“.

Во петокот, поранешниот американски потпретседател Ал Гор изјави за Гардијан дека проектите од ваков вид се „непромислено неодговорни“ и дека тоа ќе предизвика „климатски хаос“.