ВМРО-ДПМНЕ доби импресивно водство во последната анкета на граѓаните

Во неодамнешна анкета спроведена од Институтот за Политичко Истражување Скопје во име на Македонската радио телевизија, ВМРО-ДПМНЕ се наметна како доминантна сила која ужива значителна предност во однос на СДСМ.

Овие резултати беа прикажани во емисија Објектив.

Граѓански собир зад ВМРО-ДПМНЕ

Додека граѓаните се подготвуваат за претстојните парламентарни избори, се појави јасен фаворит. Анкетата открива дека ВМРО-ДПМНЕ обезбедила 19,4 отсто поддршка од граѓаните, засенувајќи го СДСМ со значителна разлика, бидејќи само 10 отсто изразиле лојалност кон владејачката партија. Веднаш следи ДУИ со 6,5 отсто, а Европската унија за промени е сведок на забележителен пораст од 5,4 отсто.

ЗНАМ на Димитриевски е со 0,5 отсто, Левица е со 0,6 отсто, 20 отсто не поддржуваат ниту една партија, 17,6 осто не сакале да дадат одговор и дека не знаат 5,9.

ИЕ 6: Стратешки триумф на ВМРО-ДПМНЕ

Во стратешкиот преглед на ИЕ 6, првично води ДУИ со поддршка од 17,9 отсто. ЕСП дише во вратот на ДУИ со 16,9 отсто. Сепак, ВМРО-ДПМНЕ брзо се зазеде на моќната трета позиција со 8,1 отсто, покажувајќи очигледна двојна предност пред владејачката СДСМ, која заостанува со 4,4 отсто. Оваа регионална доминација го зацврстува влијанието на ВМРО-ДПМНЕ низ различните изборни единици.

Во ИЕ 2 ВМРО-ДПМНЕ имаат дури тројна предност пред СДСМ.

28 проценти од граѓаните одговориле дека сметаат дека ќе победи ВМРО-ДПМНЕ, додека само 10.3 проценти сметаат дека ќе победи СДСМ. Трета е ДУИ од албанскиот блок со 8.9 проценти. ЕСП 4.6 проценти, и ЗНАМ со 4 проценти. За Левица сметаат само 3.4 проценти, за АА само 2.8 проценти, за ниедна одговориле 9 проценти, не сака да каже 3.8 проценти додека 24.4 проценти од испитаниците не сакале да одговорат.

Идни предвидувања: Граѓаните очекуваат победа на ВМРО-ДПМНЕ

Надвор од сегашните преференции, од граѓаните беше побарано да го предвидат исходот од следните парламентарни избори. Резултатите се очигледни– 28 отсто од граѓаните веруваат дека ВМРО-ДПМНЕ ќе излезе како победник, наспроти скромните 10,3 отсто за СДСМ. Овој очекуван триумф дополнително ја зацементира позицијата на ВМРО-ДПМНЕ како партија на избор на мнозинството.

Излезноста на гласачите: пресуден фактор

Додека нацијата размислува за можноста за претстојни избори, 42,2 отсто од анкетираните граѓани ја изразија својата намера да учествуваат. Распределбата вклучува 9,5 отсто веројатно гласање, 6,2 отсто веројатно нема да гласаат и значителни 25,3 отсто изјавиле дека немаат шанса да гласаат. Овој увид во расположението на гласачите станува клучен во мерењето на потенцијалната излезност.

Регионална динамика во ИЕ 6

Во изборната единица 6, 32,9 отсто ја потврдуваат својата посветеност да гласаат, а дополнителни 15,2 отсто се наклонети кон позитивен одговор. Сепак, 11,8 отсто изразуваат скептицизам, велејќи дека веројатно нема да гласаат, а 17,7 отсто веруваат дека нема шанси да учествуваат. Овие различни ставови во рамките на различните изборни единици ја нагласуваат сложеноста на политичкиот пејзаж.

Методологија и маргина на грешка

Во анкетата, спроведена телефонски, беа ангажирани 1002 испитаници во ИЕ 2 и 1001 граѓанин во ИЕ 6, со маргина на грешка од плус или минус 3 отсто. Овој прецизен пристап обезбедува веродостојност на претставувањето на мислењата на граѓаните во анкетата.

Истражувањето го нагласува растечкото влијание на ВМРО-ДПМНЕ меѓу граѓаните, што сигнализира потенцијална промена во политичкиот наратив. Како што се приближуваат изборите, овие наоди даваат вредни сознанија за политичките аналитичари, стратези и граѓаните.

Извор: Нетпрес