Алијансата за Албанците (АА) се најде во епицентарот на внатрешните несогласувања, испраќајќи бранувања низ владата. Неодамнешниот раскол во партијата брзо резултираше со потресување, при што директори се соочуваат со разрешување за време на владината седница.

Последици од владината седница: Разрешени  директори од Алијанса за Албанците

На вчерашната владина седница на Бујаре Абази, директорот на АД „Македонска пошта“ и Газменд Авдија, на чело на Агенцијата за странски инвестиции, ненадејно им беше покажана вратата. Неочекуваниот потег оттогаш предизвика контроверзии и покрена прашања за политичките мотиви зад овие отпуштања.

Министри обвинуваат: Одговорноста на ДУИ зад одлуките

Последиците не запреа на разрешените директори; Министрите Фатмир Меџити и Азир Алиу, кои ги застапуваат партиските интереси, не губат време вперувајќи со прст кон Демократската унија за интеграција (ДУИ). Тие тврдат дека мешањето на ДУИ довело до отфрлање на клучните проекти во ресорите за здравство и информатичко општество и администрација, за подоцна да бидат одобрени од друг партиски претставник, Талат Џафери, заобиколувајќи ги воспоставените протоколи.

Нелегитимни одлуки: разоткриени партиски борби

Министрите ја оспоруваат легитимноста на одлуката на кадровската комисија во рамките на Алијансата за Албанците. Тие тврдат дека членови на АА, дејствуваат како 5 колона и со поддршка од ДУИ вршат принуда на АА да се иде заедно на избори со интегративците.

И покрај политичката бура, Меџити и Алиу стојат цврсто, одбивајќи да поднесат оставки. И двајцата министри изразуваат уверување дека Алијансата за Албанците, со својот посебен идентитет, легитимни тела и претседател, нема да бара нивно разрешување. Одбивањето да се повлече ја нагласува подлабоката посветеност на вредностите на партијата и цврстото отфрлање на надворешните притисоци.

Одговор на лидерот: Таравари ја предвидува промената

Арбен Таравари, лидерот на партијата, преку статус на Фејсбук се осврна на кризата која се развива. Тој ги отфрли заканите како залудни, нагласувајќи дека трансформацијата на партијата веќе започнала. Одговорот на Таравари ја одразува решеноста да се движи низ пејзажот што се развива и убеденоста дека тековните промени се неповратни.

Раскол и притисоци во АА: Напорите се залудни, ветрови на промени веќе почнаа да дуваат, 8-мај е блиску и е клучен пресврт во патувањето на партијата, вели Таравари

Неизвесноста се наѕира над АА

Додека внатрешниот јаз во Алијансата за Албанците се одвива на политичката сцена, решителните дејства на владата фрлаат облак на неизвесност околу единството на партијата. Драмата што се развива служи како остар потсетник за борбите за моќ во АА, оставајќи ја иднината во неизвесност. Одлучниот став на Меџити, Алиу и Таравари сигнализира тековна битка во партијата, подготвена да ја преброди бурата и да излезе со редефиниран политички идентитет.

Извор: ТЕЛМА