Со последните бројки 55 отсто од населението над 40 години имаат примено барем една доза вакцина и 30 отсто од населението над 18-39 години е вакцинирано со барем една доза вакцина. Граѓаните без закажан термин се вакцинираат, во постоечките вакцинални пунктовите низ државата. Децата од 12 до 18 годишна возраст се вакцинираат со согласност од родител.
Вакцините, велат од Министерството за здравство, се безбедни и ефикасни и се единствениот начин да се победи пандемијата. Само со комплетна вакцинација, нагласуваат, се спречува тешка форма на болеста и се намалува шансата од заболување, како и смртен исход.