Љупчо Палевски-Палчо се наоѓа во карактеристичен аранжман во затворот Шутка, бидејќи властите донесоа строги безбедносни мерки. Специјално назначената просторија, достапна преку одделен коридор, е прецизно подготвена за да се обезбеди максимална безбедност за време на неговото затворање.

Засилени безбедносни мерки за Љупчо Палевски-Палчо

Покрај зголеменото затворско обезбедување кое го надгледува секое негово движење на Љупчо Палевски-Палчо, тој ќе има и посебна бања, а и специјален режим на исхрана.

Додека е во затвор, на Палевски ќе му биде извршена опсежна лекарска проценка. Потоа, слично на другите осомничени, тој ќе добие затворски комбинезон.

Во текот на денот, притвореникот ќе има единствена можност да шета. Сепак, тоа нема да биде во присуство на други затвореници, туку сам во одредена отворена област поврзана со неговата ќелија, специјално дизајнирана за притвореници со висок ризик.

Зад решетки: Љупчо Палевски е екстрадиран во Македонија – веднаш беше префрлен во истражниот затвор Шуто Оризари, почна да тече 30 дневен притвор!

Успешен процес на екстрадиција

Одделот за меѓународна полициска соработка на Министерството за внатрешни работи, во соработка со турските органи на прогонот, успешно ја олесни екстрадицијата на Љупчо Палевски-Палчо од Република Турција во Скопје. Овој процес кулминираше со неговото пристигнување во истражниот затвор Скопје под придружба на конвој од четири возила.

Во Македонија беше издадена меѓународна потерница за апсење на Палевски-Палчо, во која беше обвинет за „киднапирање“ и „убиство“. Овие пријави произлегуваат од наредба на Основното јавно обвинителство Скопје.

Близина со други осомничени

Ќелијата на Палевски-Палчо во затворот Шутка дели крило со уште тројца притвореници вмешани во случаите на убиство на Вања Ѓорчевска и Панче Жежовски. Секој притвореник зазема посебна ќелија во истиот дел, одржувајќи просторна изолација.

Правни постапки

Очекувањата го опкружуваат претстојното судење на Палевски-Палчо, кое треба да започне после судскиот одмор. Пред почетокот на судската постапка, истражните органи ќе извршат темелен преглед на приведениот.