Изет Меџити, лидерот на Демократското движење, најави номинирање членови за работната група задолжена да преговара за парламентарно мнозинство со ВМРО-ДПМНЕ. Овој потег означува клучен чекор во формирањето на новата влада во Македонија.

Преговарачка работна група: Состав

Во преговарачкиот тим се назначени членови од различни политички субјекти од коалицијата Вреди. Висар Ганиу го претставува Демократското движење, додека Азир Алиу ја претставува Алијансата за Албанците. Дополнително, вклучени се по двајца членови од Движењето Беса и Алтернатива. Во напорите на групата ќе придонесе и Беким Ќоку од Самоопределување, иако не како владин член, туку како дел од пратеничка група со свој глас како пратеник.

Позитивни гестови и тековни преговори

Меџити го пофали Христијан Мицкоски, лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, што покажа скромност со посетата на седиштето на Вреди и покрај тоа што држи 58 пратеници. Овој гест сигнализира ветувачки почеток на преговорите и одразува отстапување од ставовите од минатото. Според Меџити, секојдневно се водат дискусии за усогласување на принципите и програмите на двете коалиции како подготовка за новата влада.

Секојдневните дискусии продолжуваат, со контакти на различни нивоа. Првичниот фокус е на дефинирање на принципите на новата влада и усогласување на агендите на двете коалиции. Мeџити смета дека тајмингот на состаноците сега е ирелевантен; тие се состануваат можеби еднаш или двапати дневно, комуницирајќи преку телефон и собири лично. Примарна цел останува интензивното формирање на новата влада. Мeџити смета дека притисокот од јавноста и медиумите за време на овие седници е непотребен, повторувајќи ја нивната работна природа. Тој најави дека медиумските ажурирања ќе бидат канализирани преку официјални извори, нагласувајќи ја затвореноста на овие состаноци.

Според Меџити, формирањето на влада се очекува да заврши до 15 јуни.

(ВИДЕО) Меџити откри што ќе бара од Мицкоски: „Албанците веќе не бараат само симболика, туку реализирање на програмата“

Фокус на имплементација на програмата

И покрај тоа што допрва треба да се разговара за распределбата на ресорите, Меџити нагласи дека Вреди бара значајно учество во владата, со фокус на спроведување на програма која се однесува на клучните прашања како што се економскиот развој и подобрувањето на животниот стандард на граѓаните. Нагласувајќи ја потребата од опипливи резултати, Мeџити ја истакна важноста од решавање на проблемите на граѓаните над  политичките назначувања.

„Во почетната фаза, нашите дискусии се вртат околу дефинирањето на принципите и агендата на новата влада. Нашиот фокус е на клучните области како што се економскиот развој и подобрувањето на животниот стандард. Иако сè уште не сме навлегле во конкретни детали, имаме за цел да се осигураме дека нашето учество во владата е конструктивно и репрезентативно на албанската заедница Акцентот е ставен на имплементација на програма која се однесува на потребите на граѓаните и ги претвора идеите во опипливи резултати Во текот на изминатите четири години, Албанците имаа значајни позиции во владата, но нивното влијание беше ограничено на лични интереси, а не на поширокото население , наш приоритет е да одговориме на грижите на граѓаните и да обезбедиме тие да доживеат вистинска промена, без оглед на тоа кој има министерски позиции“.

Уставни амандмани и стабилност на Владата

Меџити ја потврди посветеноста на Вреди за усвојување на уставните амандмани, наведувајќи ја стабилноста како клучна цел за новата влада. Признавајќи ја потребата од широк политички консензус, особено со ВМРО-ДПМНЕ, Меџити ја нагласи потребата од гаранции од меѓународната заедница за решавање на загриженоста и за успешно спроведување на амандманите.

„Оваа претстојна влада е подготвена да постигне стабилност со парламентарно мнозинство кое ќе има над 75 до 80 пратеници. Овој потфат не може да се продолжи само врз основа на нашата добра волја, ние сме посветени да придонесеме за овој процес и да извршиме уставни промени, иако ВМРО-ДПМНЕ дели слични цели во нивната програма, тие изразуваат загриженост од дополнителни спорови и барања.

Судски прашања и одговорност

Во врска со истрагите за Договорот „Бехтел и Енка“, Меџити изјави дека таквите работи ќе бидат оставени на судството и Јавното обвинителство, нагласувајќи ја посветеноста на правните процеси и одговорноста.

Формирањето на преговарачката работна група сигнализира напредок кон воспоставување стабилна и инклузивна влада која ги има приоритетите на интересите на сите граѓани во Македонија.