Тој претходно мина повеќе од една недела на боледување.

Нема информации за здравствената состојба на Аншобер. Само вицеканцеларот Вернер Коглер рече дека министерот има проблеми со циркулацијата на крвта.

Рудолф Аншобер е професор по професија и има 59 години