Во соопштението на властите во Баку се наведува дека азербејџанската армија не возвратила на огнот и оти нема жртви.

На почетокот на мај, Ерменија го обвини Азербејџан за испраќање војници преку границата, нагласувајќи ја ограниченоста на прекин на огнот постигнат со посредство на Русија, кој минатата година ги запре шестнеделните борби меѓу ерменските и азербејџанските сили.

Азербејџан тогаш негираше дека ја преминал границата и соопшти дека неговите сили ја бранат само нивната територија.

Русија понуди помош во посредувањето на преговорите за разграничување.