Поради налетот на невремето, најпрометниот регионален аеродром во градот Колката беше затворен, а метеоролозите соопштија дека очекуваат силниот циклон да го погоди Одисеј и соседниот западен Бенгал, а ефектите се почувствувале и во Бангладеш, пренесува „Ројтерс“.

Циклонот Јас, втор од таквиот вид, ја погоди крајбрежната област во налети од 140 километри на час во рок од една недела и започна масовна евакуација на населението, што изврши притисок врз властите, кои веќе се борат против вториот бран на смртоносниот коронавирус.

За време на разорната бура, официјалните претставници на Одисеј ги суспендираа тестирањата, вакцинациите и здравствената анкета од врата на врата во трите области погодени од циклонот.

Циклоните во Бенгалскиот залив се вообичаени во овој период од годината, честопати предизвикуваат пустош во крајбрежната област на Индија и соседен Бангладеш.