Судијата Тери А. Доти всушност само ја продолжи посебната наредба што судот вчера ја издаде.

Претходно, само 10 држави се приклучија кон спротивставувањето на одлуката на претседателот да бара од сите здравствени работници во болниците и домовите за стари лица на 6 декември да ја примат првата доза од вакцината и целосно да се ревакцинираат до 4 јануари.

-Нема сомнеж дека посветеноста на вакцината за 10,3 милиони здравствени работници е нешто што Конгресот треба да го направи, а не владина агенција, напиша судијата Доти од Окружниот суд на САД за округот Луизијана.

Тој додаде дека „не е јасно дека дури и чинот на Конгресот со што се наредува вакцинацијата е уставен“.

Судијата, номиниран од поранешниот претседател Доналд Трамп, додаде дека обвинителите „имаат интерес да ги заштитат своите граѓани од барањата да се подложат на задолжителна вакцинација“ и да „спречат загуба на работни места и даночни приходи“ што може да произлезат од таквата одлука.

Неколку градови и држави веќе воведоа задолжителни вакцинации за здравствените работници, во обид да го спречат ширењето на инфекцијата, која често доаѓа од домовите за стари лица.