Вонреден инспекциски надзор за смртта на родилка од Делчево

Државниот здравствен и санитарен инспекторат најави вонреден инспекциски надзор по смртта на 26-годишна родилка од Делчево. Родилката била во лоша здравствена состојба кога била пренесена од штипската болница на Карил. Таа починала на Карил.

Комисијата за контрола на квалитет и етички прашања утврдила дека нема пропусти во третманот на пациентката во штипската Клиничка Болница.

Прием на Одделот за гинекологија и акушерство

Пациентката била примена на Гинеколошко-акушерското одделение при штипската клиничка болница. Рутинското породување добило трагичен пресврт бидејќи за десет минути пациентката доживеала катастрофален колапс – низок крвен притисок, немерлив пулс и очигледни знаци на шок.

Трка против времето: Итни мерки во штипската болница

Брза акција следела од медицинскиот тим кој итно ја пренел пациентката во операционата сала. Било извршено итно породување со царски рез за да се донесе бебето на свет. Четворица хирурзи се бореле за животот на родилката поради огромна количина на крв во абдоменот.

– Веднаш е внесена во операциона сала, направено е итно породување со царски рез на бебето, кое е веднаш транспортирано на Детска клиника, а поради голема количина на крв во абдоменот, четворица хирурзи почнуваат операција за спас на пациентката. – КБ-ШТИП.

И покрај исцрпните напори, состојбата на родилката останала критична во текот на предоперативната, оперативната и постоперативната фаза. Согледувајќи ја сериозноста, се постигнал консензус меѓу медицинските експерти, што довело до клучна одлука – трансфер на КАРИЛ во Скопје на специјализирано лекување.

Трагично, и покрај огромните напори на медицинските работници, мајката подлегна на сложеноста на нејзината состојба на КАРИЛ во Скопје. Новороденчето веднаш примено на Детската клиника понуди трошка надеж. Поставено на механичка вентилација, бебето покажа стабилни витални знаци.

Барање на одговори: Вонредна инспекција чека анализа

Среде тагата, се шират прашања за околностите што доведоа до смртта на мајката. Дали медицинскиот тим се придржувал до воспоставените протоколи? Што го предизвика овој потресен исход? Одговорите се обвиткани со анализи кои чекаат од тековниот надзор. Вонредна инспекција, преземена од назначен инспектор, има за цел да ја открие вистината.

Извор: 24mk