Оние што сметаат дека Брегзит е зад нас, дека преговорите се одвиваа добро и дека можеме да се вратиме на работа како и обично, прават многу сериозна грешка. Ако ништо не се промени, ќе има други Брегзити, истакна поранешниот еврокомесар за францускиот неделник „Ле Поинт“.

Барние, со претседателска номинација од десничарската Републиканска партија пред изборите во април, предизвика изненадување минатата недела, барајќи од Франција да се ослободи од надзорот на европските судови. На настанот на Републиканската партија минатиот четврток, тој го повтори својот повик за мораториум на имиграцијата во Франција и вети нови правила кои ќе им отежнат на луѓето трајно да се населат во земјата.

Не можеме да го направиме сето тоа, без да ја вратиме независноста на судството, додаде Барние.

Тој им одговори на критичарите, кои го обвинија за предавство на неговата долгогодишна посветеност на моделот на ЕУ, кој бара од земјите да ги почитуваат европските закони, поддржани од Европскиот суд на правдата.

Бев Европеец пред овие луѓе и ќе бидам и потоа. Не ми требаат лекции за европска посветеност, објасни Барние.