Нејасно во овој момент дали растот на бројката на новозаразени се должи само на тоа што се ефектуираат повеќе тестови, или дали за време на велигденските празници се правеле помалку тестови, што довело до потценување на интензитетот на епидемијата, објаснуваат здравствените власти.

Ќе треба да се почека уште неколку дена за да се потврди каков е трендот на кривата.

Стапката на репродукција на вирусот е на 0,99. Кога оваа стапка надминува еден значи дека заразата забрзано се шири.

Белгиските болници сѐ уште се преоптоварени, предупредија властите.