Литванскиот министер за надворешни работи Габриелиус Ландсбергис изјави дека нема да присуствува на Самитот на ОБСЕ во Скопје поради присуството на Сергеј Лавров.

 

Се прашувам што е поентата да одам во Скопје на Самитот на ОБСЕ за да разговараме за европската безбедност со некој што може да лета, само до Хаг и не може да ги посетува демократските земји. Тој напиша на Твитер (Х).

Министрите на Летонија, Литванија и Естонија вчера се повлекоа од учествување на Самитот на ОБСЕ во Скопје поради присуството. Нивната одлука е резултат на присуството на Лавров.

Извор: Vecer