Претседателот на Македонија Гордана Силјановска Давкова на денешната средба со италијанскиот колега Серџо Матарела во Рим побарала гаранции за европската иднина на државата

Барајќи гаранција за европската иднина на Македонија

По средбата, Силјановска Давкова ја изрази својата молба за поддршка на Италија во обезбедувањето на европската иднина на државата во политичка смисла. Таа изјави:

„Побарав од италијанскиот претседател и Италија во иднина да помогнат во обезбедувањето гаранции за нашата европска политичка иднина, на што тој одговори дека е подготвен да застане зад нас и да бара решенија со нашите соседи“.

Плодна дискусија за регионална соработка

Опишувајќи ја средбата како плодна и конструктивна, Силјановска Давкова ги истакна дискусиите за сеопфатната соработка која се протега на 30 години, не само со Северна Македонија, туку и со поширокиот регион на Западен Балкан. Таа ја пренесе посветеноста на Италија да продолжи да го поддржува регионот во различни сектори, вклучително и европската интеграција, економијата, образованието, културата и одбраната.

Италијанска поддршка за европска интеграција

Силјановска Давкова го истакна длабокото разбирање на Матарела за жртвите на нејзината земја во процесот на европска интеграција. Таа го истакна неговото признание дека европските стандарди треба да ги почитуваат сите, и внатре и надвор од ЕУ, нагласувајќи ја меѓусебната поврзаност на сите земји-членки без разлика на големината.

Завршување на официјалната посета

Со средбата со Матарела заврши официјалната посета на претседателката Силјановска Давкова на Рим и Ватикан. Нејзината посета се совпадна со одбележувањето на 24 мај – Денот на сесловенските просветители. За време на престојот во Рим, таа имаше аудиенција и кај папата Фрањо и присуствуваше на молитвата на гробот на Свети Кирил во базиликата „Свети Климент“. Дополнително, таа положи венец пред спомен плочата на македонски јазик во базиликата „Санта Марија Маџоре“.

Оваа посета е прво официјално патување на претседателката Силјановска Давкова во странство по нејзината победа на претседателските избори на 8 мај.