Денеска, покрај комеморацијата на сесловенските просветители Кирил и Методиј, се одбележува и Денот на просветни работници, со што се одбележува почит кон оние кои даваат знаење и го обликуваат умот на идните генерации.

Во чест на Кирил и Методиј: одбележување на денот на сесловенските просветители и просветните работници

Елена Јованова Груевска, директорка на Институтот за македонски јазик „Крсте Мисирков“, го истакна значењето на почитувањето на аманетот на Кирил и Методиј во образованието. Таа изјавила „Со учењето на првата буква, сите ние, вклучително и најмалите во прво одделение, почнуваме да изразуваме почит и благодарност кон светите браќа Кирил и Методиј“.

Признание на Универзитетот во Скопје

Груевска ја истакна и посветеноста на Универзитетот во Скопје да им оддава почит на своите покровители во текот на целиот месец мај. Универзитетот им оддава почит на Кирил и Методиј, чие име го носи најголемиот универзитет во Македонија.

Оваа прослава служи како доказ за трајното влијание на просветните работници е и важноста на нивниот придонес во општеството.