Забелешките на Мицотакис за меморандумите

Говорејќи од Парламентот, Мицотакис ја изрази својата вознемиреност од притисокот од СИРИЗА да ги ратификува меморандумите поради противењето на Европа кон Северна Македонија. Тој ги истакна напорите на грчката дипломатија и предупреди да не се менуваат позициите во такви околности.

Во овие околности, со широко распространето европско противење на Северна Македонија не случајно, туку поради заедничките напори на грчката дипломатија, вклучително и мојата сопствена мобилизација, и со строги повици Скопје да ја преиспита својата позиција, збунувачки е што сега постои барање за итна ратификација на меморандумите. Навистина не знам што да кажам..

Дебата за надворешна политика

Грчкиот парламент се состана за да разговара за инфлацијата и зголемувањето на цените, при што претседателот на парламентарната група на СИРИЗА, Сократис Фамелос, исто така се осврна на прашањата од надворешната политика, особено на Договорот од Преспа и статусот на меморандумите кои чекаат ратификација.

Одговорот на Мицотакис до СИРИЗА

Одговарајќи на изјавите на Фамелос, Мицотакис потсети на противењето на Нова демократија на Договорот од Преспа за време на неговиот мандат како лидер на опозицијата. Тој го повтори ставот на партијата за Договорот и го објасни образложението зад задржувањето на ратификацијата на придружните протоколи.

Изразивме и силна резерва за жестокиот национализам на ВМРО, евидентен во последните две години. Следствено, донесовме одлука да не ги презентираме придружните протоколи на ратификација и покрај нивното одвојување од самиот Договор од Преспа. Нашето образложение беше да обезбедиме апсолутна сигурност во однос на усогласеноста на Северна Македонија со клучните одредби од Договорот, особено спорното прашање за името. Овој наш став е целосно оправдан. Со претстојното доаѓање на новата влада, предводена од претседател и премиер кои отворено се противат на Договорот од Преспа и упорно ја нарекуваат Северна Македонија како Македонија, очигледно е дека тие го занемаруваат принципот ерга омнес во однос на името.

Повик на СИРИЗА за ратификација на меморандумот

Фамелос ги истакна придобивките од ратификувањето на меморандумите за унапредување на соработката, апелирајќи за подлабок ангажман со Договорот од Преспа. Тој го испрашуваше Мицотакис за националниот интерес за ратификација на меморандумите, истакнувајќи ги потписите од министрите на Нова демократија на документите кои ги прогласуваат за прашања од национален интерес.

Во воведниот извештај на трите меморандуми што ги доставивме, министрите на Нова демократија во 2020 година потпишаа изјава во која се изјаснија дека „ратификувањето на меморандумите е прашање од национален интерес“. Се прашувам дали овие потписи се вистински или навистина го одразуваат националниот интерес, имајќи предвид дека сега ја одложувате нивната имплементација. Со потписи од десетина ваши министри оваа несовпаѓање е очигледно“, истакна претседателот на пратеничката група на СИРИЗА.

Размената во Парламентот ги одразува тековните тензии и различните перспективи за патот напред на надворешната политика на Грција, особено во однос на Македонија и Договорот од Преспа. Дебатата ја нагласува комплексноста на регионалната дипломатија и предизвиците на навигацијата на политичката динамика во Грција.