Брод со околу 500 баратели на азил, меѓу кои и новороденче и бремени жени, исчезна во централниот дел на Медитеранот, соопштија две хуманитарни организации.

Аларм Телефон, група која прима повици од бегалски бродови во неволја, во петокот соопшти дека изгубила контакт со бродот во средата наутро.

Во тоа време, бродот пловел без работен мотор на отворено море на околу 320 километри северно од либиското пристаниште Бенгази и повеќе од 400 километри (250 милји) оддалечено од Малта и јужниот италијански остров Сицилија.

Италијанската невладина организација Emergency во четвртокот соопшти дека нејзиниот брод за поддршка на животот и Ocean Viking, уште еден хуманитарен брод, го барале исчезнатиот брод 24 часа, но не пронашле траги од него или некој бродолом.

Портпаролот на Итната помош во петокот рече дека потрагата продолжува, додавајќи дека луѓето што биле на бродот можеби биле собрани од друг брод или можеби успеале да го поправат моторот и да продолжат да пловат кон Сицилија.

Одделни операции

Италијанската крајбрежна стража во четвртокот извести за спасување на 423 луѓе и 671 лице во две одделни операции во италијанските води за пребарување и спасување, а Alarm Phone соопшти дека тие не се поврзани со исчезнатиот брод.

Во одделен инцидент, германската добротворна организација СОС Хуманити соопшти дека 27 лица биле превземени на море од танкер и илегално вратени во Либија.

Според меѓународното хуманитарно право, барателите на азил не можат насилно да бидат вратени во земјите каде што се загрозени со груб третман, а во Либија опширно е документирана широко распространета злоупотреба на бегалците.

Перформанс Шипинг, грчката компанија која е сопственик на танкерот П Лонг Бич, наводно вмешан во инцидентот, не одговори веднаш на барањето за коментар.

Европските влади заземаат сè потврд став за миграцијата, вклучително и во Италија, која се соочува со пораст на пристигнувања по море.