Трагичен крај за Станимир

Станимир Б.(74), кој отслужувал 30-дневна затворска казна во Падинска Скела поради фрлање петарди, доживеа грозоморна судбина по неколкудневните мачења во затворот. Според неодамнешните извештаи од регионалните медиуми, тој бил подложен на силување од  затвореници користејќи рачка за метла. Шокантните детали за убиството на Станимир предизвикаа шокантни бранови низ Србија и околниот регион.

Прашања околу надзорот на затворот

Додека властите ги истражуваат околностите околу смртта на Станимир, српските медиуми предизвикуваат загриженост за тоа како затворскиот персонал не успеал да ја открие тековната злоупотреба. Се поставуваат прашања за тоа како еден затвореник може да трпи вакво малтретирање со денови без никој да забележи или интервенира.

Грозоморно убиство во Србија: 70 годишен затвореник силуван до смрт со дршка од метла во затворот на Падинска Скела

Идентификувани осомничени

Станимир почина на 4-ти февруари во затворот Падинска Скела како последица на тешки мачења, тепања и силувања со рачка од метла. Како осомничени во случајот се идентификувани тројца негови цимери Среќко С.(20), Саша С.(21) и Далибор П.(21). Тие беа на распит во обвинителството на 14 март.

Резултати од обдукцијата

Резултатите од обдукцијата, објавени од Вишото јавно обвинителство во Белград, открија дека Станимир се здобил со големи внатрешни повреди од рачката на метлата и внатрешно крварење, што на крајот довело до неговата смрт.

Детали за злоупотреба

Според обвинителството, осомничените го изложувале Станимир на секојдневно ментално, физичко и сексуално малтретирање откако останал без пари за да купи предмети од затворската менза. Го нападнале со шамари, клоци и удари по главата и телото. Дополнително, со рачка за метла сексуално го злоставувал  затвореникот Далибор П.

Обиди да се замолчи Станимир

Кога Станимир се обидел да го пријави злоставувањето, напаѓачите прибегнале кон ужасни тактики за да го замолчат. Саша С. наводно го терал да пие урина од шолја за кафе, додека Среќко С.  му ставил крпа во уста и го спречил да вика.

 Бес и барања за правда

Грозоморната природа на смртта на Станимир предизвика бес низ Србија, со повици за темелна истрага и одговорност за одговорните. Јавноста бара правда за Станимир и мерки за спречување на слични трагедии во иднина.