До бугарските медиуми пристигнаа реакциите на претседателот Румен Радев и вршителот на должноста премиер Димитар Главчев кои ја критикуваа новата претседателка на Северна Македонија, Гордана Силјановска-Давкова за вчерашната заклетва. Тие потсетија дека нашите западни соседи потпишаа меѓународни договори кои мора да ги почитуваат, пренесува бугарски Дневник.

Употреба на придавката „Северна“

Бугарските медиуми потсетуваат за употребата на „Северна“ во името на државата, кое беше променето со Договорот од Преспа со Грција од 2018 година. на земјата во која сте.

„Бугарија не прифаќа изјави и однесување што се во спротивност и со Договорот за пријателство, добрососедство и соработка од 2017 година, како и со другите меѓународни договори што ги има потпишано Република Северна Македонија“, се вели во ставот на претседателот Румен Радев, дистрибуиран од прес-службата на шефот на државата.

Силјановска Давкова го изостави Северна

— Боби (@BatmanSaysT) May 12, 2024

Радев со коментар

„Бугарија постојано и јасно го кажа својот став дека договорите мора да се спроведуваат“, истакна претседателот Румен Радев, потсетувајќи дека Северна Македонија е членка на НАТО, од која произлегуваат соодветните должности и одговорности. Убеден сум дека европската перспектива на Северна Македонија зависи од строгото спроведување на меѓународните договори во кои таа е страна, како и од преговарачката рамка одобрена од Европскиот совет во јули 2022 година, која, за информација на одговорните институции во Северна Македонија, нема да се ревидира“, додава Румен Радев.

И Главчев даде изјава

Набргу по позицијата на претседателот, беше распространета и позицијата на премиерот.

„Бугарија не прифаќа изјави и однесување кои се во спротивност и со Договорот за пријателство, добрососедство и соработка од 2017 година и, во принцип, договорите меѓу Европската унија и Република Северна Македонија. Бугарија постојано и јасно го кажа својот став дека договорите мора строго да се спроведуваат Убедени сме дека европската перспектива на Република Северна Македонија целосно ќе зависи од нејзиното сеопфатно спроведување на договорите одобрени од сите од јули 2022 година“, напиша Димитар Главчев во ставот.