Царинскиот службеник одговорен за поглед на комбе полно со луксузни телефони, заедно со инволвираната компанија увозник, сега се соочуваaт со кривична пријава за царинските органи. Управата ги сомничи дека извршиле царинска измама, сериозен прекршок со импликации врз буџетот на  Македонија

Наводи за царинска измама

Против правното лице и неговиот управител е поднесена кривична пријава поради постоење основано сомнение за царинска измама. Се тврди дека се обиделе да увезат стока различна од декларирана во царинската документација, со што нанеле финансиска штета на буџетот на РСМ.

Суспензија на царински службеник

Во врска со инцидентот со царинска измама, цариникот од Аеродром е суспендиран од должност. Царинската управа тврди дека службеникот и дозволил на фирмата увозник да избегнува царина за луксузните телефони, при што не ги исполнил своите службени давачки во согласност со царинските прописи.

Финансиско влијание од царинската измама и истрага

Точниот обем на финансиската штета предизвикана од царинскиот службеник и фирмата увозник останува непозната. Сепак, властите активно го истражуваат ова прашање, вклучително и количеството мобилни телефони вклучени во операцијата за шверц.

Полициско откритие за шверцерска операција

Шверцот на луксузни телефони полицијата го открила при вонреден преглед на царинска стока. Разузнавачките податоци кои укажуваат на присуство на дрога во возилото поттикнале заедничка контролна операција, при што царинските службеници утврдиле дека скапите телефони биле лажно пријавени како половни, што резултирало со помали плаќања на царина.

 

Како што продолжуваат истрагите, овој случај ја нагласува важноста на строгите царински мерки за спроведување на законот за борба против измамата и заштита на националните приходи. Властите се обврзани да ги повикаат на одговорност оние кои се впуштаат во измамнички активности и да го поддржуваат интегритетот на царинските процеси.