На митингот во Радовиш, Христијан Мицкоски, претседател на ВМРО-ДПМНЕ, ја истакна лошата состојба во Македонија. Земјата се соочува со алармантна статистика, со највисока стапка на криминал во Европа, заедно со зголемената инфлација и сеприсутна сиромаштија.

Економската ситуација во Македонија

Мицкоски посочи дека над 600 илјади луѓе во Македонија живеат со скудни приходи од 150 денари дневно, додека 80 илјади луѓе се турнати во крајна сиромаштија, борејќи се да преживеат со само 60 денари на ден. Ова ја издигна Македонија на врвот на индексот на мизерија во регионот.

Мицкоски потврди дека Косово е далеку пред нас, се гради и се инвестира, а Македонија се дави на дното.

Одговорните за ваквите услови

Обвинувајќи ги владејачките партии, ДУИ и СДСМ, Мицкоски го критикуваше нивното владеење, велејќи: „Ахмети владее со Македонија, Ковачевски му служи. Груби, Талат, Бујар ја уништуваат, а Маричиќ, Спасовски и Николовски помагаат“. Тој ја критикуваше владата за нејзината неспособност и неодговорност, нагласувајќи ја потребата од промена на раководството.

Страшен скандал во Радовиш

Мицкоски го привлече вниманието на неодамнешниот скандал во Радовиш, каде што беше затекнат директор на Центарот за социјална работа вклучен во активности поврзани со дрога и напад на полицајци. И покрај тоа што првично беше разрешен од министерот за труд, владата го врати директорот на функцијата, што предизвика гнев кај граѓаните.

Претседателот на ВМРО-ДПММЕ го истакна чувството на неказнивост што преовладува кај одредени поединци од власта, наведувајќи: „Тие мислат дека законот не важи за нив. Граѓанинот може да одговара за помали прекршоци, но оние кои се на власт се чини дека работат над законот“.

Враќање на редот

Мицкоски вети дека ќе донесе промени и ќе го врати редот во Македонија, нагласувајќи дека е важно сите да одговараат за своите постапки, без разлика на политичката припадност. Тој повика на обединети напори за да се одржи владеењето на правото и да се обезбеди посветла иднина за земјата.

Како што Македонија се бори со социјалните и економските предизвици, повикот за реформи и правда станува се погласен, сигнализирајќи клучен момент во потрагата на нацијата за стабилност и просперитет.