Започнува детална истрага за причините за пожарот во Универзална

По разорниот пожар што ја зафати Универзална, истражните тимови започнаа темелна истрага зад запечатените периметри на градилиштето. Пожарот, кој брзо проголта сè во челичната конструкција за само час и половина, поттикна детално испитување за да се открие неговото потекло. Поради потребата да се обезбеди безбедност и пристапност на локацијата за инспекциските тимови, процесот започна 24 часа по инцидентот.

Пристап на властите за разоткривање на причината

Јавното обвинителство ја нагласи важноста од сеопфатен увид на лице место. Овој чекор е клучен за да се соберат сите потребни докази за да се утврдат причините за пожарот. Експертската анализа ќе биде клучна за да се утврди дали човечките фактори или случајните околности го предизвикале пеколот. Државниот инспекторат за труд, во својата надлежност, веќе изврши проверки на фирмите вклучени во реконструкцијата на зградата, што придонесе за сеопфатен извештај на Јавното обвинителство.

Случувања во врска со градежните работници

Во сличен развој на настаните, тројца градежни работници кои првично беа приведени на сослушување во врска со пожарот се ослободени. Јавното обвинителство оваа одлука ја оправда со недостиг на докази со кои се гарантира нивното дополнително држење во оваа фаза. И покрај шпекулациите на изведувачот дека најверојатно виновник е стар кабел, информациите на Сител ја оспоруваат оваа теорија, истакнувајќи дека споменатата инсталација била претходно отстранета. Видеата од очевидци кои кружат на социјалните мрежи прикажуваат работници како заваруваат и создаваат искри, додавајќи уште еден слој на тековната истрага.

Политичка борба за отчетност

Инцидентот, исто така, повторно предизвика политички спорови, при што различни партии ја обвинуваат и бараат одговорност. Портпаролот на ВМРО-ДПМНЕ, Марија Митева, постави критички прашања во врска со идентитетот и политичката припадност на изведувачот, квалитетот на употребените материјали и надзорот на градежниот процес. Дали ситуацијата е слична на онаа со модуларната болница?

Спротивно на тоа, СДСМ ја критикуваше ВМРО-ДПМНЕ за занемарување на иконската структура на Скопје, обвинувајќи ги дека ја оставиле да се влошува со текот на времето и не ги исполниле ветувањата за реконструкција на локалните избори

Симболот на Скопје во урнатини

Пожарот не само што остави физичко уништување, туку и симболична празнина во срцето на Скопје. Челичниот скелет на она што некогаш беше раздвижен центар на културни и општествени активности стои како доказ за трагичниот настан. Како што продолжуваат истрагите, заедницата чека одговори, надевајќи се и на разрешница и на одговорност во последиците од пожарот што опустоши негувана знаменитост.

Што понатаму?

Контроверзноста околу пожарот – почнувајќи од шпекулации за неговите причини до играта за политичко обвинување – ги нагласува подлабоките прашања во структурата на нашето општество, вклучувајќи ја потребата за ригорозни безбедносни стандарди, транспарентност во јавните проекти и колективна одговорност кон зачувување на наследството

Населението се надева на адекватна реконструкција на овој симбол на културата на градот Скопје. Со инкорпорирање на современи безбедносни мерки, одржливи градежни практики и принципи на инклузивен дизајн, реконструкцијата може да послужи како модел за идните проекти.