Тој останува на ставот дека потребно е да се воведува викенд карантин со цел да се намали бројот на заболени на дневно ниво, ама клучно, за да се намали бројот на починати.

Според Даниловски, високата стапка на смртност се должи на два фактора, лошото општо здравје на граѓаните, но и на антибиотиците препишани од лекарите дури и кога за истиот нема потреба.