Кога полицијата одбила да го предаде осомничениот, толпата ја запалила зградата.

Неколку полициски контролни пунктови исто така биле погодени од големите насилства што избувнале доцна синоќа во областа Часада, во провинцијата Хајбер Пахтунхва.

Гневот на јавноста бил предизвикан од извештаите дека полицијата уапсила маж осомничен за непочитување на Куранот. Овој чин се смета за богохулење според пакистанскиот закон и може да се казни со смрт.

Толпата барала полицијата да им го предаде осомничениот. Кога полицијата одбила, ситуацијата ескалирала и полицајците морале да се повлечат. Во пресметката немало жртви.