Во периодот од јули до септември, Газпром забележа највисока нето добивка откако почна да објавува резултати, од 581,8 милијарди рубљи (7,8 милијарди долари), соборувајќи го рекордот од почетокот на 2019 година.

Тие го затворија третиот квартал од минатата година со загуба од 251,3 милијарди рубљи. Приходите скокнаа на исто така рекордни 2.400 милијарди рубљи, од 1.400 милијарди во истиот период минатата година.

Просечната цена на гасот на Газпром во третиот квартал била речиси три пати повисока од истиот период минатата година и изнесувала 313,14 долари за илјада кубни метри, покажува деловниот извештај.

Цените на плинот во Европа драстично пораснаа во последниве месеци бидејќи испораките тешко одржуваат чекор со наглиот пораст на побарувачката што го поттикна закрепнувањето на економијата од пандемијата на коронавирусот.

Европа е главниот пазар на Газпром, иако европските земји се обидуваат да најдат и други извори за да ја намалат зависноста од рускиот гас. Рускиот гигант очекува уште повисоки цени на гасот на крајот на годината.

-Цената на нашите испораки во Европа, се разбира, ќе биде значително повисока во четвртиот квартал, што позитивно ќе се одрази на резултатите за целата година, се вели во соопштението на заменик генералниот директор на Газпром, Фамил Садигов.