Арбен Таравари, кандидат за претседател на Македонија кој ги претставува албанските опозициски партии, успешно ги собра потребните 10.000 потписи за да обезбеди учество во претстојната претседателска трка. Соопштението го соопшти Башким Бакиу, шеф на изборниот штаб на Таравари, кој истакна дека значителен број потписи се собрани во извонредни 24 часа.

Постигнувањето на Таравари го позиционира како втор кандидат, по Бујар Османи од ДУИ, кој го исполни прагот од 10.000 потписи од граѓаните, што претставува значаен чекор во процесот на претседателските избори во Македонија.

Арбен Таравари се заблагодари за брзата мобилизација на граѓаните за собирање потписи за неговата кандидатура, Тој посочи дека со ова граѓаните им покажале на ДУИ дека нема окупација на власта со сила!

 

Други кандидати во трката

Имено, кандидатите од Движењето за наша Македонија (ЗНАМ) и од Левица исто така напредуваат кон постигнување на потребните 10.000 потписи. Максим Димитриевски од ЗНАМ до вчера вечерта има собрано 8.400 потписи, додека Билјана Ванковска-Цветковска од Левица до исто време собрала 6.237 потписи.

Извор: Telma

Извор: Kanal5