Причините за падот се сè уште непознати, а според дел од грчките медиуми станува збор за авион за обука.

На местото на несреќата првично пристигнало локалното население, а потоа, како што соопштија од противпожарната служба на Грција, и 14 пожарникари со шест возила, кои ги лоцирале остатоците од авионот и ги извлекле безживотните тела на двајцата патници.