Причинета е материјална штета како резултат на агресивното однесување на пратеникот Крмов, кој го откорна компјутерот од работната маса на претседателот, искрши друг монитор, фрли делови од опремата на подот и мавташе со амандмани во лицето на потпретседателот на Собранието.

Претседателот на Собранието, Талат Џафери, во одговор на прашање на САКАМДАКАЖАМ.МК изјави дека одговорниот за прекршокот во пленарната сала треба да биде одговорен за плаќање на штетата направена како резултат на нивните постапки.

Ние сме работници на Собранието и како такви сме задолжени за имотот на зградата како и за пописот. Каде што работите, дали ви е дозволено да кршите? Не. Иста е ситуацијата и во Собранието. Ќе се формира комисија за утврдување на материјалната штета, а одговорниот за нанесување штета ќе ги сноси трошоците. „Граѓаните не можат да плаќаат за искршените компјутери“, вели Џафери.

За фрлањето хартии врз главата на Мисовски, Џафери засега не сака ни да коментира.. Кога Никола Груевски му фрли вода во лице, Џафери си даде ветување дека ќе биде последниот пратеник чие насилно однесување во салата го толерираше како претседател без да преземе мерки..

„Пратеникот е имун на кривично гонење само за изјавите дадени од говорницата во собраниската сала. Според зборовите на собранискиот спикер „На чекор од говорницата и околу неа, нема имунитет за тоа што го прави, а јас сакам да ги потсетам сите на тоа во оваа прилика“.

По сторен прекршок, дошло до пауза во активноста. По паузата се јави пратеникот Апасиев да зборува со забелешка дека 2.500 амандмани на Левица не се верификувани и дека само 12 од нив се точни. Поради тоа го соблекол чевелот и со него силно ги удрил амандманите како да ги печат, а потоа му ги дал на Мисовски.

Извор: Сакам да Кажам