Оваа вакцина е безбедна и работи исклучително добро“, изјави Џонсон за „Тајмс“, истакнувајќи дека „релативно лесно се дистрибуира, пренесува Хина.

Во Велика Британија се спроведува масовна кампања за вакцинација, така што 24,5 милиони луѓе веќе ги примиле првите дози на вакцини AstraZeneca или Pfizer од декември досега. Овие се моментално двете достапни вакцини во таа земја.

СЗО денес разговара за безбедноста на АстраЗенека

Експертите на Светската здравствена организација (СЗО) денеска ќе разговараат за безбедноста на вакцината АстраЗенека.

Десетина земји, вклучувајќи ги Франција, Германија и Италија, ја прекинаа вакцината како превентивна мерка поради несакани ефекти, вклучително и формирање на згрутчување на крвта кај некои луѓе кои биле вакцинирани со AstraZenek.

Но, врската помеѓу вакцината и сериозните несакани ефекти не е докажана.

СЗО во моментов препорачува продолжување на вакцинацијата со AstraZenec.